Chiropractie bij het Post-Contusie syndroom

Wat is het post-contusie syndroom?
Een hersenschudding wordt in het algemeen beschouw als één van de minst ernstige vormen van niet aangeboren hersenletsel, ook wel “licht traumatisch hersenletsel”. Wanneer de hersenen een klap te verduren krijgen door bijvoorbeeld een val, wordt vaak aangeraden in de periode na het incident alert te zijn op symptomen als misselijkheid, verwardheid en vermoeidheid. Als deze klachten geleidelijk afnemen en er geen andere bijzonderheden zijn, wordt vaak aangeraden om vooral veel rust te nemen, zodat de hersenen kunnen herstellen van de klap.

Veel mensen denken dat hiermee de kous af is. In de meeste gevallen klopt dit gelukkig, inderdaad zijn de klachten na een paar weken over. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Bij ongeveer één op de drie gevallen lukt het na 6 maanden nog niet om op hetzelfde niveau te functioneren als voor het incident, waardoor bijvoorbeeld hun prestaties op school of op het werk worden beïnvloed. Wanneer er na ongeveer 3 maanden nog geen verbetering optreedt, wordt er gesproken van een post contusie syndroom (PCS).

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Welke symptomen horen bij PCS?

Het post contusie syndroom treedt dus op als gevolg van een hersenschudding. De voornaamste klachten die bij PCS horen, zijn:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Slaperigheid
  • Misselijkheid
  • Moeite met concentreren
  • Vergeetachtig
  • Snel geïrriteerd
  • Depressieve of angstige gevoelens

Deze klachten kunnen naar schatting nog een aantal weken of maanden aanhouden nadat de eerste 3 maanden na het ongeval zijn verstreken, maar helaas leert de ervaring dat dit zelfs nog langer kan duren. U kunt zich voorstellen dat deze klachten een grote invloed hebben op de kwaliteit van het dagelijks leven.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Bij ongeveer één op de drie gevallen lukt het na 6 maanden nog niet om op hetzelfde niveau te functioneren als voor het incident, waardoor bijvoorbeeld hun prestaties op school of op het werk worden beïnvloed.”

Functionele neurologie bij PCS

Misschien vraagt u zich nu af: is hier nog wel iets aan te doen of moet ik afwachten tot de klachten verminderen? Ons antwoord is simpel: er is zeker nog iets aan te doen!
Om uit te leggen hoe wij te werk gaan bij PCS is het eerst belangrijk om uit te leggen waar de klachten vandaag komen.

Bij PCS hebben er als gevolg van het hersentrauma structurele veranderingen in de hersenen plaatsgevonden. Vaak hebben deze veranderingen te maken met de doorbloeding van de hersenen, als deze niet juist is kunnen hersencellen (neuronen) of verbindingen tussen cellen afsterven. Ook kan de oorzaak liggen bij een verstoring in het afweersysteem van het brein of een afwijking in energie-aanvoer naar het brein.

Deze oorzaken hebben een verstoorde communicatie van de hersencellen als gevolg en deze verstoorde communicatie kan leiden tot de eerder beschreven klachten.
Met functionele neurologie kan deze communicatie worden hersteld. Onze praktijk biedt trainingen om dit mogelijk te maken.

Tijdens deze training worden specifieke delen van de hersenen geactiveerd, waardoor neuronen die verbindingen zijn verloren deze opnieuw kunnen aanleggen en versterken. Dit principe heet ook wel neuro-plasticiteit. Op de lange termijn brengt dit een verbetering in het samenspel tussen neuronen teweeg, specifiek daar waar het letsel dit samenspel heeft aangetast.

De oorzaak van de PCS klachten wordt dus aangepakt, waardoor de klachten minder lang aanhouden en u sneller verlicht bent van PCS.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Met functionele neurologie kan deze communicatie worden hersteld. Onze praktijk biedt trainingen om dit mogelijk te maken. “

Wat biedt Chiropractie Praktijk Kennemerland?

Onze praktijk is een internationaal erkende praktijk met een specialisatie in functionele neurologie. Daarnaast hebben wij veel ervaring met het verlenen van zorg aan cliënten met aanhoudende klachten na hersentrauma zoals een hersenschudding.

Dit maakt ons de optimale zorgverlener voor cliënten met het post contusie syndroom. Daarnaast is onze aanpak erop gestoeld om de zorgverlening aan iedere individuele cliënt zo persoonlijk mogelijk te maken, zodat voor iedereen de optimale herstelomstandigheid wordt gecreëerd.

Wel is het herstel van een PCS door middel van functionele neurologie een zeer intensief proces, hiervan willen wij u graag bewust maken voordat u aan het traject begint.
Als u benieuwd bent naar wat wij voor u kunnen betekenen, nodigen wij u van harte uit om vrijblijvend contact met onze praktijk op te nemen voor de mogelijkheden.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Chiropractie richt zich op klachten met betrekking tot de wervelkolom, zoals hoofd-, rug- en nekklachten, of klachten rondom de spieren en gewrichten. Daarnaast richt chiropractie zich ook op de preventie van mogelijke klachten.

Heeft kraken bijwerkingen?

Heeft kraken bijwerkingen?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor chiropractie. Echter vragen veel mensen zich af of er ook bijwerkingen zijn bij chiropractie, ook wel beter bekend als “kraken”. In dit artikel geven we hier meer uitleg over.