Chiropractie bij Hernia en Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn rug- en bekkenklachten een algemeen bekend probleem. Ongeveer 50% van de zwangere vrouwen krijgt hier mee te maken, vaak tussen de 5de en 7de maand.

Gedurende een zwangerschap verandert er veel in het lichaam. Bekend is dat de hormonen continue veranderen tijdens uw zwangerschap, minder bekend is dat dit ook vaak van invloed is op uw bewegingsapparaat!Mede dankzij de invloed van de zwangerschapshormonen worden alle gewrichten in uw lichaam bijvoorbeeld soepeler. Alvast ter voorbereiding op hetgeen dat komen gaat.

Ook wordt naarmate de zwangerschap vordert, de mechanische en positionele stress meer. Dit betekent dat er meer belasting kan ontstaan.

Hierdoor kan dan tijdens de zwangerschap een hernia ontstaan. Deze hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de wervelkolom. Dit wordt ook wel hernia nuclei pulposi genoemd (HNP). Een hernia komt vaak voor bij mensen tussen 20 en 40 jaar en komt vooral in het westen veel voor(waarom dit zo is, is nog niet goed bekend, vermoedelijk heeft dit te maken met de leefstijl) Het voorkomen in de Nederlandse bevolking bedraagt ongeveer 3%. Een hernia kan over de hele rug voorkomen, maar de meest bekende is de hernia van de onderrug. Ook bij zwangeren komt deze het meest vaak voor.

Wat is een Hernia ook alweer?

Onze wervelkolom bestaat uit 34 wervels, deze zijn met elkaar verbonden door tussenwervelschijven. Tussenwervelschijven dienen onder andere als schokdempers en hebben een stevige wand van bindweefsel maar zijn van binnen juist gevuld met een zachte geleiachtige kern.

Sommige mensen hebben zwakke plekken, waardoor de kern van de tussenwervelschijf dan gaat uitpuilen. In bijna alle gevallen treedt de hernia op in de onderrug, bij de drie onderste tussenwervelschijven. Daar bevinden zich veel zenuwbanen die naar de benen gaan. Als een hernia op een zenuwwortel drukt, veroorzaakt dit vaak pijn, doofheid of tintelingen in de onderrug. Vaal straalt dit zelfs door naar het been.

 

Een Hernia ontstaat door verdrukking van een zenuw in de rug of nek, de oorzaken van die verdrukking kunnen echter sterk uiteenlopen.

Ben Bolsenbroek

Neurologisch chiropractor

Klachten en Oorzaken Hernia

Tijdens de zwangerschap komt rugpijn heel vaak voor, maar in de minderheid van de gevallen is de oorzaak van deze rugpijn een hernia. Bij 1 op 10.000 vrouwen is dit wel het geval. De oorzaken van een hernia lopen erg uiteen.

Oorzaken kunnen zijn:

 • Zware werkzaamheden
 • Plotselinge draaibeweging van de romp
 • Vertillen en/of verschuiven
 • Gebrek aan beweging en langdurig zitten
 • Slechte spierconditie

Bij een zwangerschap beïnvloeden de volgende factoren ook het ontstaan van een hernia:

 • Hormonen
 • Slechte houding/positie
 • Mechanische belasting
  • Overgewicht
  • Multipele zwangerschap (tweelingen etc.)
 • Hogere leeftijd
 • Hernia’s in de familie
 • Chronisch hoesten, niezen of constipatie

Niet elke vrouw met een hernia in de zwangerschap heeft (hevige) symptomen. Maar vaak presenteert een hernia zich met rugpijn die uitstraalt naar het been. De pijn is vaak scherp bij druk verhogende momenten (hoesten, bepaalde houdingen). De klachten kunnen toenemen bij toename van gewicht of de zwangerschap. Verder kunnen een doof gevoel of tintelingen in het been aanwezig zijn.

 

Chiropractische Zorg bij een Hernia

Een hernia kan je op verschillende manieren verzorgen. Vaak grijpen we niet meer operatief in, omdat het natuurlijke beloop gunstig is. De meeste klachten verdwijnen vanzelf na een periode. Toch kunt u gedurende de periode veel hinder ervaren van uw klachten en niet altijd verdwijnen de klachten zomaar. Het is dus aantrekkelijk om deze periode te verkorten en om extra goed voor uw lichaam te zorgen.

Voor de klachten die u heeft, kunt u begeleid worden door een van onze ervaren chiropractoren. Ons doel is samen met u de klachten in kaart te brengen, deze te verminderen en u zo snel mogelijk hier van af te helpen.

In alle fases van de zwangerschap kunt u veilig behandeld worden. Ook als u ver gevorderd bent in uw zwangerschap. De behandeling wordt altijd aangepast aan uw behoeftes en is veilig voor u en uw ongeboren kind.

Onze zorg is vanzelfsprekend aangepast op uw situatie. Naast onze correcties,  zetten we in op ergonomie, houding en stressreductie.

Het doel is een pijnvrije en stressvrije zwangerschap waar u van kunt genieten!

Bij een hernia is er sprake van zenuwirritatie. Dit betekent dat er uiteenlopende neurologische klachten kunnen ontstaan. Deze variatie vraagt om ook een uiteenlopende, gespecialiseerde aanpak.