Chiropractie bij Hernia en Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn rug- en bekkenklachten een algemeen bekend probleem. Ongeveer 50% van de zwangere vrouwen krijgt hier mee te maken, vaak tussen de 5de en 7de maand.

Gedurende een zwangerschap verandert er veel in het lichaam. Bekend is dat de hormonen continue veranderen tijdens uw zwangerschap, minder bekend is dat dit ook vaak van invloed is op uw bewegingsapparaat!Mede dankzij de invloed van de zwangerschapshormonen worden alle gewrichten in uw lichaam bijvoorbeeld soepeler. Alvast ter voorbereiding op hetgeen dat komen gaat.

Ook wordt naarmate de zwangerschap vordert, de mechanische en positionele stress meer. Dit betekent dat er meer belasting kan ontstaan.

Hierdoor kan dan tijdens de zwangerschap een hernia ontstaan. Deze hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de wervelkolom. Dit wordt ook wel hernia nuclei pulposi genoemd (HNP). Een hernia komt vaak voor bij mensen tussen 20 en 40 jaar en komt vooral in het westen veel voor(waarom dit zo is, is nog niet goed bekend, vermoedelijk heeft dit te maken met de leefstijl) Het voorkomen in de Nederlandse bevolking bedraagt ongeveer 3%. Een hernia kan over de hele rug voorkomen, maar de meest bekende is de hernia van de onderrug. Ook bij zwangeren komt deze het meest vaak voor.

 

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is een Hernia ook alweer?

Onze wervelkolom bestaat uit 34 wervels, deze zijn met elkaar verbonden door tussenwervelschijven. Tussenwervelschijven dienen onder andere als schokdempers en hebben een stevige wand van bindweefsel maar zijn van binnen juist gevuld met een zachte geleiachtige kern.

Sommige mensen hebben zwakke plekken, waardoor de kern van de tussenwervelschijf dan gaat uitpuilen. In bijna alle gevallen treedt de hernia op in de onderrug, bij de drie onderste tussenwervelschijven. Daar bevinden zich veel zenuwbanen die naar de benen gaan. Als een hernia op een zenuwwortel drukt, veroorzaakt dit vaak pijn, doofheid of tintelingen in de onderrug. Vaal straalt dit zelfs door naar het been.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Een Hernia ontstaat door verdrukking van een zenuw in de rug of nek, de oorzaken van die verdrukking kunnen echter sterk uiteenlopen.”

Klachten en Oorzaken Hernia

Tijdens de zwangerschap komt rugpijn heel vaak voor, maar in de minderheid van de gevallen is de oorzaak van deze rugpijn een hernia. Bij 1 op 10.000 vrouwen is dit wel het geval. De oorzaken van een hernia lopen erg uiteen.

Oorzaken kunnen zijn:

 • Zware werkzaamheden
 • Plotselinge draaibeweging van de romp
 • Vertillen en/of verschuiven
 • Gebrek aan beweging en langdurig zitten
 • Slechte spierconditie

Bij een zwangerschap beïnvloeden de volgende factoren ook het ontstaan van een hernia:

 • Hormonen
 • Slechte houding/positie
 • Mechanische belasting
  • Overgewicht
  • Multipele zwangerschap (tweelingen etc.)
 • Hogere leeftijd
 • Hernia’s in de familie
 • Chronisch hoesten, niezen of constipatie

Niet elke vrouw met een hernia in de zwangerschap heeft (hevige) symptomen. Maar vaak presenteert een hernia zich met rugpijn die uitstraalt naar het been. De pijn is vaak scherp bij druk verhogende momenten (hoesten, bepaalde houdingen). De klachten kunnen toenemen bij toename van gewicht of de zwangerschap. Verder kunnen een doof gevoel of tintelingen in het been aanwezig zijn.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Chiropractie richt zich op klachten met betrekking tot de wervelkolom, zoals hoofd-, rug- en nekklachten, of klachten rondom de spieren en gewrichten. Daarnaast richt chiropractie zich ook op de preventie van mogelijke klachten.

Heeft kraken bijwerkingen?

Heeft kraken bijwerkingen?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor chiropractie. Echter vragen veel mensen zich af of er ook bijwerkingen zijn bij chiropractie, ook wel beter bekend als “kraken”. In dit artikel geven we hier meer uitleg over.