Ik heb al jaren last van een whiplash, kan een chiropractor hier nog iets tegen doen?

Bij de term ‘whiplash’ denken de meeste mensen waarschijnlijk als eerste aan een auto-ongeluk. Dat is echter niet de enige oorzaak van een whiplash. Een whiplash ontstaat door een snelle en plotselinge beweging van het hoofd en de nek. Door een botsing of val kunnen botten en weefsels beschadigd raken. De nasleep van een whiplash kan lang duren. In dit artikel leest u wat een chiropractor voor u kan betekenen in het geval u al lang last heeft van een whiplash.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is een whiplash

Whiplash betekent letterlijk zweepslag. Dit begrip gebruiken we vaak bij letsel aan spieren, zoals de zweepslag van de kuit. Bij een whiplash is daarentegen niet altijd sprake van spierletsel. Andere structuren die aangedaan kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld wervels, kapsels, banden of het ruggenmerg. Een röntgenfoto wordt vaak gemaakt om vast te stellen dat nekwervels niet gebroken zijn. In veel gevallen ondervindt de patiënt echter problemen door de whiplash, ondanks dat niet altijd aan te tonen is.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Een whiplash ontstaat wanneer het hoofd plotseling naar achteren en daarna naar voren wordt geslingerd, maar ook een zijwaartse beweging kan hiervoor zorgen.”

Hoe ontstaat een whiplash?

Een whiplash ontstaat wanneer het hoofd plotseling naar achteren en daarna naar voren wordt geslingerd, maar ook een zijwaartse beweging kan hiervoor zorgen. Hierdoor ontstaat schade die voor een aantal uiteenlopende klachten zorgt. Een auto-ongeluk is één van de oorzaken van een whiplash, maar ook een activiteit of ongeval kan leiden tot een whiplash. Voorbeelden hiervan zijn uitglijden, van de trap vallen, karten, paardrijden, botsauto’s of duiken.

De meeste klachten treden direct na het ongeval, binnen 12 uur of een paar dagen later op. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Klachten kunnen ook weken of maanden later nog opspelen.

Symptomen van een whiplash

De klap die de nek te voorduren krijgt, kan zorgen voor schade aan verschillende structuren. Deze schade leidt tot een groot aantal verschillende klachten. Zo kan een zenuw bekneld raken door de beweging die de nek maakt. Daarnaast kunnen banden opgerekt worden en scheurtjes in spieren ontstaan. Afhankelijk van de mate waarin weefsels beschadigd raken, kan de wervelkolom instabiel worden.

Naast nekpijn zijn veelvoorkomende klachten onder andere hoofpijn, duizeligheid, verminderde beweeglijkheid, misselijkheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, verminderd zicht, vermoeidheid en slapeloosheid.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Het doel van de behandeling is het verbeteren van een verkeerde lichaamshouding, het vergroten van de beweeglijkheid van de nek en het herstellen van zenuwfuncties.”

Hoe kan een chiropractor helpen?

Een chiropractor kan veel voor u betekenen wanneer u al lang last heeft van de nasleep van een whiplash. Met onze functioneel neurologische kennis kijken wij naar uw situatie. Wij onderzoeken het probleemgebied om het functioneren van het zenuwstelsel en de wervelkolom in kaart te brengen. De functie van de nek wordt verbeterd door de beweeglijkheid van de nekwervels te verhogen. Op die manier zullen spieren, banden en pezen gaan herstellen. De pijn zal afnemen, doordat de bewegingsvrijheid verbeterd wordt.

Het doel van de behandeling is dus het verbeteren van een verkeerde lichaamshouding, het vergroten van de beweeglijkheid van de nek en het herstellen van zenuwfuncties. Dit kan bewerkstelligd worden door te ‘kraken’. Heribij wordt met de handen druk op de wervelkolom uitgeoefend om deze weer in de juiste positie te krijgen. Het krakende geluid dat u hoort, is het gevolg van het vrijkomen van een soort van luchtbel in het gewricht door de drukbeweging van de handen. Dit is niet schadelijk voor de wervels.

Sommige whiplashpatiënten hebben ook last van instabiliteit van de nekwervels. Om de stabiliteit te verbeteren, zullen oefeningen worden uitgevoerd die de nekspieren sterker maken. Daarnaast kunnen oefeningen thuis worden uitgevoerd om de voortgang van de behandeling te extra ondersteunen.

Een behandeling bij Chiropractie Praktijk Kennemerland

Heeft u al langere tijd last van een whiplash? Wij kunnen opweg helpen uw herstel te bevorderen. Wij luisteren naar uw klachten en behoeftes. Door onze specialistische kennis kunnen wij een uniek behandelplan opstellen welke helemaal gericht is op uw situatie.

Mocht u nog vragen hebben of graag een afspraak willen maken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.