Chiropractie bij Duizeligheid

Veel mensen hebben weleens last van duizeligheid. Hoewel deze klachten erg vervelend kunnen zijn, kijken mensen er in sommige gevallen niet van op, terwijl duizeligheid een teken kan zijn van andere onderliggende problemen!

Duizeligheid kan namelijk vele verschillende oorzaken hebben. In de eerste plaats is het van belang om twee verschillende typen van duizeligheid van elkaar te kunnen onderscheiden.

 

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Twee Verschillende types van Duizeligheid

Het belangrijkste verschil tussen de twee typen van duizeligheidssensaties zit hem in de aanwezigheid van draaiduizeligheid, ook wel vertigo. Zoals de term al suggereert heeft u bij deze vorm echt de sensatie dat de ruimte om u heen draait. Dit kan kort duren of lang duren en de klachten kunnen spontaan weer verdwijnen. Ook gaat deze vorm van duizeligheid vaak gepaard met misselijkheid en braken.

Daarnaast kunt u een duizelig gevoel hebben zonder dat u echte draaisensaties ervaart. Dit is een ander type duizeligheid. Een andere term die soms voor deze ervaring wordt gebruikt, is ‘licht in het hoofd’ zijn.

Dit laat meteen een van de problemen zien die men tegenkomt tijdens het (willen) verzorgen van duizeligheid. De definitie van duizeligheid is naast persoonsgebonden niet voor iedereen even duidelijk, zowel niet voor zorgverlener als cliënt.

Dit kan het herstelproces bemoeilijken.

 

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Het is dan ook niet verassend dat de chiropractor vaak goede resultaten kan behalen bij problemen zoals duizeligheid.”

Oorzaak en Gevolg bij Duizeligheidsklachten

Waar ligt nu het probleem bij duizeligheidsklachten? Vaak werd gedacht dat de belangrijkste spil hierin het evenwichtsorgaan is, dat zich in uw middenoor bevindt.

Dit orgaan bevat drie buisjes die loodrecht op elkaar staan, met vloeistof erin. Aan de hand van de stand van uw hoofd (en hiermee die van het vloeistof), kunnen de hersenen met input van dit orgaan informatie over uw oriëntatie en balans interpreteren.

Zo nodig wordt er actie ondernomen met een signaal naar de spieren om bewegingen te corrigeren, zodat u bijvoorbeeld niet valt. U kunt zich wellicht voorstellen dat wanneer dit orgaan niet goed werkt, u veel duizeligheid kunt ervaren.

Een goed evenwichtsgevoel komt echter niet alleen tot stand dankzij het evenwichtsorgaan. Onderzoeken laten zien dat de halswervels (ook wel cervicale wervels) hier ook erg belangrijk voor zijn. Dit kan een rol spelen bij beide eerder beschreven vormen van duizeligheid. De cervicale wervels zorgen voor belangrijke aansturingen van reflexen die bijdragen aan het evenwichtsgevoel.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat de oorzaak van duizeligheidsklachten vaker in de halswervels ligt dan in het evenwichtsorgaan. En zelfs als het evenwichtsorgaan wel de boosdoener is, kan het optimaliseren van het functioneren van de halswervels het evenwichtsherstelproces versnellen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Bij Chiropractie Praktijk Kennemerland kijken wij samen met u naar uw klachten en naar de mogelijke oplossingen. Zo stellen wij in overeenstemming met u, uw optimale behandelplan samen. “

Uw Chiropractor is Expert van de Rug/Nek regio

De kerntaak van een chiropractor is het verhelpen van verstoringen in het zenuwstelsel. Dit gebeurt met grote mate rondom de wervels van de nek en rug, omdat hier heel veel zenuwen lopen. Het is dan ook niet verassend dat de chiropractor vaak goede resultaten kan behalen bij problemen zoals duizeligheid.

Problemen met de cervicale wervels, die kunnen leiden tot duizeligheid, kunnen veroorzaakt worden door met name verkeerde bewegingspatronen. Hierbij kunt u denken aan verkeerd uitgevoerde rek-en-strekoefeningen tot een verkeerde houding bij het zitten.
De zenuwen hebben hierdoor te weinig ruimte omdat spieren verkrampen of structuren opzwellen.

Wat kunnen wij voor U doen bij Duizeligheidsklachten?

Uit onderzoek blijkt dat het chiropractisch verzorgen van het cervicale wervelgebied bijdraagt aan het verhelpen en het herstellen van evenwichtsklachten die zich kenmerken door duizeligheid.

U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan herstellen van de balans van de nekwervels en het herstellen van de balans in activiteit van spieren in dit gebied. Allemaal met als doel om de disbalans in het gebied rond de cervicale wervels te herstellen, en zo de balans in uw lichaam terug te vinden.

Bij Chiropractie Praktijk Kennemerland kijken wij samen met u naar uw klachten en naar de mogelijke oplossingen. Zo stellen wij in overeenstemming met u, uw optimale behandelplan samen.

Als u zich herkent in het beeld wat wij hier beschrijven, kunt u contact met ons opnemen. Dan kunnen wij kijken wat wij voor u kunnen betekenen en u hopelijk zo snel mogelijk van vervelende duizeligheidsklachten af helpen.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Chiropractie richt zich op klachten met betrekking tot de wervelkolom, zoals hoofd-, rug- en nekklachten, of klachten rondom de spieren en gewrichten. Daarnaast richt chiropractie zich ook op de preventie van mogelijke klachten.

Heeft kraken bijwerkingen?

Heeft kraken bijwerkingen?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor chiropractie. Echter vragen veel mensen zich af of er ook bijwerkingen zijn bij chiropractie, ook wel beter bekend als “kraken”. In dit artikel geven we hier meer uitleg over.