Kan een chiropractor helpen bij chronische vermoeidheid?

Hoewel chronische vermoeidheid vaak een niet-zichtbare klacht is, komt het vaak voor. In Nederland wordt het aantal patiënten met het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) geschat op dertig- tot veertigduizend, maar waarschijnlijk zijn dit er meer. Hiernaast kan chronische vermoeidheid optreden bij een chronische ziekte zoals multipele sclerose (MS) of na een succesvolle behandeling van kanker.

De gevolgen van chronische vermoeidheid zijn vaak groot. Veel activiteiten kunnen nog maar moeizaam uitgevoerd worden, zoals huishoudelijke en sociale activiteiten. Vaak stopt de patiënt met sporten en kan werk niet meer fulltime of zelfs niet parttime uitgevoerd worden. Bovendien is begrip vanuit de omgeving helaas niet vanzelfsprekend.

Kampt u met chronische vermoeidheid en herkent u zich in de genoemde gevolgen? Dan kan chiropractie wellicht de oplossing bieden voor u. In dit artikel zal worden toegelicht hoe chiropractie bij kan dragen aan het verminderen van de klachten bij chronische vermoeidheid!

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is het chronische vermoeidheidssyndroom precies?

Er is sprake van chronische vermoeidheid wanneer deze klacht ten minste zes maanden aanhoudt. Wanneer er geen lichamelijke verklaring gevonden is voor de chronische vermoeidheid, spreken we van CVS. Het is een gevoel van totale uitputting, vaak in combinatie met concentratie-, geheugen- en slaapproblemen en spier- en gewrichtspijn. Patiënten met CVS kampen dus met uitputting van zowel het lichaam als het brein.

De kans op spontaan herstel van CVS is ongeveer 5%. Een behandeling is dus erg gewenst. Wat er precies in het lichaam gebeurt bij patiënten met CVS is niet helemaal duidelijk, maar er zijn theorieën over bekend.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Aanhoudende stress situaties kunnen leiden tot een verstoorde balans in het zenuwstelsel waardoor u minder rust ervaart.”

Wat zijn mogelijke oorzaken van het chronische vermoeidheidssyndroom?

In de huidige maatschappij ervaren veel mensen stress. Aanhoudende stress situaties kunnen leiden tot een verstoorde balans in het zenuwstelsel. Zo is de ‘fight-flight’ respons vaker en meer actief, waardoor u constant ‘aan’ staat. Dit gaat ten koste van de ‘rest-digest’ respons, waardoor u minder rust ervaart.

Mogelijk wordt deze verstoorde balans veroorzaakt doordat de ruggengraat uit balans is, waardoor het zenuwstelsel onder druk komt te staan. Dit heeft tot gevolg dat de aansturing van elk deel van het lichaam verandert. Zo verzwakken de spieren en verslechtert de bloedcirculatie, waardoor de organen mogelijk minder bloed krijgen. Dit alles gaat ten koste van de energie en vermindert de weerstand, met chronische vermoeidheid tot gevolg.

Hoe kan chiropractie helpen bij chronische vermoeidheid?

Een chiropractor voert korte snelle bewegingen uit (‘kraken’) aan de wervels in de nek en rug. Deze snelle stretch beweging zorgt voor een grotere bewegingsvrijheid in het betreffende gewricht. De gedachte is dat de ruggengraat op deze manier weer in balans wordt gebracht, waardoor ook de balans in het zenuwstelsel wordt hersteld. Op deze manier zal elk deel van het lichaam de juiste energiestroom ontvangen, wat de chronische vermoeidheid en bijkomstige klachten vermindert.

Een voordeel van chiropractie is dat medicatie niet vereist is. Bovendien richt de behandeling zich op de patiënt in zijn geheel en niet op individuele symptomen. Hierdoor zal niet alleen de fysieke pijn en de vermoeidheid, maar ook het emotionele aspect aangepakt worden. Om dit te bereiken kan de chiropractor, naast het uitvoeren van gewrichtscorrecties, ook aanpassingen maken in het eetpatroon van de patiënt en de dagelijkse routine.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Door snelle en korte bewegingen aan de wervels in de nek en rug toe te brengen, zal elk deel van het lichaam de juiste energiestroom weer moeten ontvangen, waardoor de klachten van chronische vermoeidheid zouden moeten verminderen.”

Behandeling van chronische vermoeidheid bij Chiropractie Praktijk Kennemerland

Herkent u zich in de genoemde klachten? Bij Chiropractie Praktijk Kennemerland bent u altijd van harte welkom om te kijken of chiropractie voor u een goede keuze is.

Aan de hand van uw individuele klachten stellen we samen met u een behandelplan op. Hierbij vinden wij het belangrijk dat we naar u luisteren om begrip voor uw klachten te ontwikkelen. Vervolgens gaan we aan de slag met alle aspecten van uw aandoening!

Mocht u nog vragen hebben of willen starten met uw herstel, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.