Welke zorg kan een chiropractor leveren bij niet aangeboren hersenletsels?

Hersenen zijn van levensbelang. Onze hersenen zorgen er namelijk voor, samen met de rest van het zenuwstelsel, dat alle vitale functies geregeld worden. Ze zorgen voor de aansturing van onze ademhaling, voor het kloppen van ons hart en voor ons vermogen om te eten en te drinken en informatie uit te wisselen met onze omgeving.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Aangeboren of niet-aangeboren hersenletsel

Aangezien onze hersenen zo belangrijk zijn, worden ze goed beschermd door verschillende vliezen en door onze schedel. Helaas is dat niet altijd voldoende en kan er letsel ontstaan aan onze hersenen. In Nederland ontstaat er jaarlijks bij ongeveer 140.000 mensen hersenletsel. Van dit aantal zijn er ongeveer 40.000 mensen die na het letsel ernstige beperkingen blijven ervaren.
Hersenletsel kan aangeboren of niet-aangeboren zijn. Het verschil daartussen blijkt al wel uit de naam. De eerste is namelijk al aanwezig zodra een kind geboren wordt. De tweede ontstaat op een later moment in het leven en kan een ingrijpende verandering zijn voor de patiënt zelf en voor de mensen om hem/haar heen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“De oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zijn heel divers.”

Oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel

De oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zijn heel divers. Ze worden ingedeeld in de categorieën traumatisch en niet-traumatisch. Bij een traumatisch NAH ligt de oorzaak buiten het lichaam. Zo kan een traumatische NAH ontstaan door bijvoorbeeld een auto-ongeluk of een klap op het hoofd. Een hersenschudding is een voorbeeld van een (lichte) traumatische NAH.
Niet-traumatische NAH’s ontstaan juist door een “fout” in het lichaam. Er gaat dan iets niet zoals het hoort in het lichaam zelf, waardoor er ondanks alle bescherming beschadiging kan ontstaan. Voorbeelden van deze “fouten” zijn een beroerte, een infectie, een tumor, een waterhoofd of zuurstofgebrek.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Met onze expertise en persoonlijke zorg zoeken wij samen met u naar een oplossing gericht op uw situatie.”

De gevolgen van een NAH

Er bestaan verschillende gevolgen van NAH’s. Deze zijn afhankelijk van waar in de hersenen het letsel precies zit en hoe ernstig dit letsel precies is. De gevolgen kunnen zichtbaar zijn in het functioneren van het lichaam, in de cognities en in de emoties.
De lichamelijke gevolgen zijn vaak direct zichtbaar. Dit kan gedeeltelijke verlamming, verlies van spierkracht of moeite met praten zijn. Gevolgen in de cognitie en in de emoties zijn vaak minder zichtbaar, maar kunnen wel veroorzaakt worden door een NAH. Zo kan een NAH leiden tot snellere vermoeidheid, minder concentratie of snellere irritatie.
De gevolgen van een NAH kunnen een groot impact hebben op uw eigen leven en dat van uw naasten. Hoewel er verschillende therapievormen zijn die u hierbij kunnen helpen, is chiropractie een extra vorm die u kan helpen om zoveel mogelijk weer de oude te worden.

Wat doet chiropractie?

In de chiropractie staat het zenuwstelsel centraal. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de overige zenuwen. Samen sturen zij alle processen in ons lichaam aan. Een goed functionerend zenuwstelsel is daarom nodig voor een goede gezondheid.
Chiropractie is dus een behandelvorm die zich richt op het herstellen van het zenuwstelsel als deze beschadigd is. Het gaat hierbij om het ondersteunen van een optimale gezondheid. Een chiropractor gebruikt hiervoor verschillende technieken zoals manipulaties, revalidatie oefeningen, mobilisatietechnieken en dry-needling.
Bij een patiënt met een NAH heeft een chiropractie behandeling vooral als doel om neuronale plasticiteit te verbeteren. Neuronale plasticiteit is een begrip voor het concept dat de hersenen en het zenuwstelsel zich aanpassen aan informatie die uit de omgeving wordt verworven. Het verbeteren van de neuronale plasticiteit heeft tot gevolgen dat de hersenen sneller herstellen.

Chiropractie Kennemerland

Een NAH kan leiden tot verschillende vervelende klachten. Klachten waar u graag van af wilt. Kortom, heeft u momenteel een NAH of heeft u nog last van klachten van een oude NAH? Maak dan vooral een afspraak bij een van onze chiropractors of neem telefonisch contact op als u nog verdere vragen heeft!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.