Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut Mensendieck?

Er zijn verschillende disciplines waar u terecht kunt met klachten aan uw lichaam. Voor het oplossen van lichamelijk klachten maken steeds meer mensen gebruik van alternatieve geneeswijzen, waar er de afgelopen decennia veel van bij zijn gekomen. Door de verscheidenheid aan opties zou het zomaar kunnen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Als u niet goed weet wat het verschil is tussen behandelaars kan het erg lastig zijn een keuze te maken.

Twee behandelaars die soms door elkaar gehaald worden zijn de chiropractor en de oefentherapeut Mensendieck. Het is voor veel mensen niet precies duidelijk wat ze inhouden. Daarnaast lijken ze in eerste instantie enigszins op elkaar. In dit artikel kunt u lezen wat de twee disciplines doen en hoe ze overeenkomen en verschillen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat doet een chiropractor?

Als u met een klacht bij de chiropractor komt, zal hij het probleem bekijken in het licht van het hele lichaam. Dit komt doordat alles in het lichaam met elkaar verbonden is, onder andere door het zenuwstelsel. Zo heeft pijn in uw nek meestal niet alleen te maken met de nek, maar kan bovendien gerelateerd zijn aan uw onderrug of bekken.

 

Met welke klachten kunt u terecht bij een chiropractor?

De meeste klachten worden veroorzaakt door irritaties van zenuwen, gewrichten, spieren of banden. De problemen ontstaan vaak als gevolg van een blokkade in de wervelkolom, maar kunnen ook andere oorzaken hebben. Klachten waarmee u terecht kunt bij een chiropractor zijn onder andere hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, schouderpijn en een hernia.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Een stabiel bekken vangt druk op de juiste plaatsen op en verdeeld deze druk over het gehele bekken. Een stevig bekken beschermt de bloedvaten en zenuwen die erdoorheen lopen en is een stevig ankerpunt voor spieren”

Hoe ziet de behandeling van een chiropractor eruit?

De behandeling van een chiropractor richt zich dus op het hele lichaam. De chiropractor maakt na het eerste consult een behandelplan op basis van lichamelijke testen en van uw doelen van de behandeling.

De inhoud van de behandeling is afhankelijk van uw klachten en voorkeuren. In veel gevallen worden er manipulaties uitgevoerd (ook wel ‘kraken’ genoemd) die eventuele blokkades oplossen waardoor de klachten verminderen. Ook kan er advies worden gegeven over uw houding en bewegingen en kunnen er spieroefeningen meegegeven worden.

Naast dat de behandeling bestaat uit methodes om de klachten te verminderen, wordt er ook samen met u gezocht naar de oorzaak van de pijn, zodat dit in de toekomst wellicht voorkomen kan worden.

Wilt u nog meer weten over de werkwijze van onze chiropractoren bij Chiropractie Praktijk Kennemerland? Dan kunt u kijken op deze pagina van onze website, waar extra uitleg wordt gegeven.

Wat doet een oefentherapeut Mensendieck?

Waar de chiropractor met name gefocust is op een ‘hands-on’-behandeling, is oefentherapie Mensendieck erop gericht om de klachten op te lossen door middel van activatie.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Bekkenproblematiek is bij uitstek problematiek waarbij grondige anatomische kennis van pas komt.”

Hoe ziet de behandeling van een oefentherapeut Mensendieck eruit?

Oefentherapie is gericht op klachten die voortkomen uit een verkeerde houding of verkeerde beweegpatronen. Tijdens de therapie wordt er gekeken naar uw leefstijl, houding en manier van bewegen, waardoor er een passende behandeling opgesteld kan worden.

Tijdens de oefensessies wordt er aandacht besteed aan de problemen die u ondervindt en aan bewustwording van uw houding en bewegingen. Ook kunt u oefeningen thuis uitvoeren die het herstel bevorderen.

De behandeling richt zich, net als chiropractie, niet alleen op de klacht zelf, maar ook op het voorkomen van dezelfde klacht in de toekomst.

Waarin verschilt een chiropractor van een oefentherapeut Mensendieck?

In sommige opzichten lijken de behandeling van een chiropractor en een oefentherapeut Mensendieck op elkaar: beide therapieën richten zich op problemen in het bewegingsapparaat en op preventie van een herhaling van de klacht. Ook maken ze beiden gebruikt van oefeningen voor het versterken van het lichaam.

Het grootste verschil is echter dat de chiropractor fysiek veranderingen aanbrengt in gewrichten om klachten te verminderen, terwijl de oefentherapeut Mensendieck de klacht probeert op te lossen door middel van oefeningen die u zelf uitvoert.

Welke behandeling past bij mij?

We hopen dat u na het lezen van dit blog meer duidelijkheid heeft over het verschil tussen een chiropractor en een oefentherapeut Mensendieck. Twijfelt u nog of u met uw klachten terecht kunt bij Chiropractie Praktijk Kennemerland? Neem dan gerust contact op met onze praktijk. U kunt ook direct een afspraak maken via onze website of via de telefoon (contact).

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.