Beenlengte verschil en rugklachten, de Kip of het Ei?

In dit artikel leggen wij u uit hoe een chiropractor een tweetal veel voorkomende problemen behandelt. Deze behandel is zo succesvol doordat niet de symptomen maar de oorzaak wordt behandelt.

Wij gebruiken hier het dubbele voorbeeld van de scheefstand van de rug en het beenlengte verschil.

Wat is er nu eerder de kip, of het ei?

Het kip-ei probleem, al vele jaren een hoofdbreker die lastig te beantwoorden is.

Deze hoofdbrekers zien wij ook in onze chiropractie praktijk. Wij ontvangen veelvuldig mensen met een pijnlijke rug. Bij onderzoek constateren wij dan een scheefstand van deze rug. Die scheefstand zal dan wel de oorzaak zijn van de rugpijn, dat klinkt logisch niet waar?

Maar klopt dit wel? Een chiropractor zal het probleem ook andersom bekijken:

  • Is de scheefstand niet een gevolg van de rugpijn.
  • Is de scheefstand geen methode van het lichaam om zo min mogelijk pijn te ervaren.

Indien dit laatste het geval is, dan is het behandelen van de scheefstand enkel het behandelen van symptomen. Niet het behandelen van de oorzaak. Om deze reden zal een kundig chiropractor dan ook dieper gaan graven.

U heeft een pijnlijke rug en scheefstand van de rug. Die laatste zal dan wel de oorzaak zijn van de rugpijn, dat klinkt logisch niet waar?

Maar klopt dit wel?

Dr. Ben Bolsenbroek

Chiroprator, gespecialiseerd in Neurologische problemen

De chiropractor gaat op zoek naar een oorzaak die via de rugpijn ook de scheefstand veroorzaakt. Deze oorzaak kan bijvoorbeeld een bekkentorsie zijn. De bekkentorsie is een draaiing van het bekken, waardoor dit bekken scheef staat. Doordat de rug is verbonden met het bekken, kan ook de rug hierdoor scheef gaan staan.

De klachten die dit als gevolg heeft, komen dus niet primair uit de scheefstand van de rug. De bekkentorsie is hier het probleem. Door het behandelen van de draaiing van het bekken, hersteld de stand van de rug.

Hierdoor verdwijnen ook de klachten waarmee de patiënt naar de chiropractor is gekomen.

Pijn door verschil in Beenlengte, toch?

Dit tweede voorbeeld toont grote gelijkenis met het eerste voorbeeld. Wanneer een patiënt bij een gezondheidsspecialist verschijnt met knieklachten of pijn in de enkels. Dan wordt er een onderzoek gestart. Hierbij kan dan als uitkomst een verschil in beenlengte worden gevonden.

Dit beenlengte verschil veroorzaakt dan waarschijnlijk de pijn in de knieën vanzelfsprekend. Een extra inlegzool of een aangepaste schoen heft dan de scheefstand op en het probleem is verholpen!

Is dit wel zo vanzelfsprekend? Is het beenlengteverschil wel de oorzaak van het probleem?
Of… is er iets anders aan de hand? Een andere oorzaak die zowel het beenlengte verschil als de pijn in knieën of enkels verklaard?

Ook in dit geval zal uw chiropractor verder op onderzoek gaan. Wat wij namelijk meerdere malen hebben geconstateerd, is een bekkentorsie; een draaiing van het bekken.
Door deze draaiing staat het bekken ongelijk. De benen die aan het bekken verbonden zijn, staan dan vanzelfsprekend ook niet gelijk. De draaiing van het bekken is de oorzaak van het beenlengte verschil!

Is dit wel zo vanzelfsprekend? Is het beenlengteverschil wel de oorzaak van het probleem?
Of… is er iets anders aan de hand? Een andere oorzaak die zowel het beenlengte verschil als de pijn in knieën of enkels verklaard?

In plaats van het adviseren van een aangepaste schoen, zal chiropractie Kennemerland dan ook een behandeling starten die het bekken zijn juiste stand teruggeeft.
Hiermee verdwijnt ook het lengteverschil en dus ook de problemen die hiervan het gevolg zijn.

Op deze manier weet een vakbekwaam chiropractor keer op keer dieper te graven en de echte oorzaak te behandelen, niet slechts de symptomen.