Wat te doen tegen de gevolgen van een Hersenkneuzing?

Een hersenkneuzing is het resultaat van een trauma van het hoofd. Dit kan een botsing zijn tijdens het sporten of een val van de trap.

Omdat onze hersenen verantwoordelijk zijn voor het complete aansturen van ons lichaam en ons denken, moet hersenletsel zeer serieus worden genomen!

De gevolgen van verwaarloosde hersenkneuzingen kunnen een leven lang voor problemen geven. Het is dan ook heel erg belangrijk om een kneuzing tijdig te herkennen en te behandelen.

In de volksmond wordt een hersenkneuzing vaak een hersenschudding genoemd, er zijn echter verschillen. Deze verschillen zullen we hieronder toelichten.

 

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is een hersenkneuzing?

Een hersenkneuzing is gemiddelde tot zware beschadiging van hersenen door een klap op of tegen het hoofd. Deze klap kan komen door een ongeluk, botsing, val of door een andere oorzaak.

Wat de aanleiding ook is, een hersenkneuzing is een serieuze aandoening die niet moet worden onderschat! Waar de hersenschudding een licht letsel van de hersenen is, is een hersenkneuzing ernstiger.

Bij een klap op het hoofd moet er dus altijd worden gecontroleerd op hersenletsel!

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Wat de aanleiding ook is, een hersenkneuzing is een serieuze aandoening die niet moet worden onderschat!”

Wat gebeurt er bij een hersenkneuzing?

Bij een hersenkneuzing worden de hersenen door een klap heen en weer geslingerd in de schedel. Hierdoor kunnen de hersenen “kneuzen” en dus beschadigt raken. Bij dit letsel kunnen de hersenen opzwellen of zelfs gaan bloeden.

Beide zaken zorgen voor een hogere druk binnen de schedel doordat er te weinig ruimte binnen de schedel is. Door de klap en de zwelling kunnen hersenen (tijdelijk) minder goed functioneren en verschillende klachten geven.

Het is dus essentieel om een hersenkneuzing te herkennen, u leest hieronder hoe u dit doet.

Hoe herken je een hersenkneuzing (symptomen)?

Bij een hersenkneuzing is er dus eerst een klap op het hoofd. Dit trauma wordt gevolgd door bewusteloosheid en vaak ook geheugenverlies. Na het bijkomen uit het bewustzijnsverlies is de pechvogel vaak gedesoriënteerd, onrustig en verward.

Door het geheugenverlies heeft de persoon vaak geen herinnering aan het ongeval of de gebeurtenissen hieromheen. De term voor dit geheugenverlies is Post Traumatische Amnesie (PTA).

Afhankelijk van de plaats van het letsel kan er ook sprake zijn gezichtsverlies of dubbelzien en het verlies van controle over armen of benen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Door de juiste training en stimulatie van een ervaren chiropractor, kunnen de hersenen worden gestimuleerd om nieuwe verbindingen aan te maken.”

Wat zijn de gevolgen van een hersenkneuzing?

De gevolgen van een hersenkneuzing kunnen zoals gezegd dus ernstig zijn. Omdat onze hersenen ons hele lichaam aansturen, kunnen de gevolgen ook nog eens zeer divers zijn.

Enkele mogelijke gevolgen van een hersenkneuzing op de korte termijn:

 • Gehele of gedeeltelijke verlamming
 • Hoofdpijn en/of duizeligheid
 • Wazig zien, dubbel zien
 • Overgevoelig voor licht of voor geluid
 • Evenwichtsproblemen

Dit zijn meestal tijdelijke gevolgen die na enkele uren tot dagen of zelfs weken overgaan. Er kunnen echter ook langdurige symptomen zijn die veel langer aanhouden.

Lange termijn gevolgen van een hersenkneuzing

Bij een (soms groot) gedeelte van de slachtoffers van hersenletsel blijven er ook op de lange termijn klachten optreden. Doordat het letsel niet volledig is hersteld blijven er cognitieve of lichamelijke gevolgen van de hersenkneuzing.

Lange termijn cognitieve gevolgen van een hersenkneuzing

Overgevoeligheid voor prikkels:

 • Blijvend minder goed bestand tegen fel licht
 • Moeite met harde geluiden

Gedragsveranderingen:

 • Sneller geïrriteerd
 • Sneller vermoeid
 • Slapeloosheid

Overige problematiek

 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen               
 • Geheugenproblemen

Lange termijn lichamelijke gevolgen van een hersenkneuzing

 • Verminderd gevoel in armen of benen
 • Motorische problemen
 • Krachtverlies

Wat kan er worden gedaan aan een hersenkneuzing?

Misschien wel de belangrijkste vraag is: Wat kan een chiropractor doen na een hersenkneuzing?

Het antwoord hierop is onverwacht, uw chiropractor kan niets doen. Uw lichaam kan dit wel doen!

Uw chiropractor is wel de aangewezen persoon om u hierin te begeleiden!

Door de juiste training en stimulatie van een ervaren chiropractor kunnen de hersenen worden gestimuleerd om nieuwe verbindingen aan te maken. Dit zorgt voor een vermindering van de klachten en stimuleert het herstel.

Hulp na hersenkneuzing met functionele neurologie

Functionele neurologie is de tak van chiropractie die zich richt op neurologische schade en herstel. Eén van de grootste gebieden binnen de neurologische chiropractie is het herstel na hersenbeschadiging.

De Chiropractie Praktijk Kennemerland (CPK) is gespecialiseerd in herstel na breinletsel. Onze gespecialiseerde chiropractors Ben Bolsenbroek en Jesse Alexander bieden een intensieve begeleiding. Dit vraagt een flinke inspanning van de patiënt maar dit biedt spectaculaire resultaten!

Wij leggen u graag uit op welke manier wij de gevolgen van een hersenkneuzing verminderen. Wanneer u vrijblijvend contact met ons opneemt dan kunnen we samen kijken of wij u kunnen helpen bij het terugkrijgen van alle functies en gezondheid die u ook voor de hersenkneuzing had.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Betere prestaties met Chiropractie door een gezond zenuwstelsel

De meeste mensen houden er tegenwoordig een drukke leefstijl op na. We werken, we studeren, we hebben hobby’s, we ontmoeten vrienden en familie en we proberen daarnaast zo goed mogelijk voor onszelf te zorgen. (ziet u hoe laat gezondheid in dit rijtje staat…)