Migraine en Functionele Neurologie

Functionele neurologie of chiropractische neurologie is de zorg aan patiënten met klachten die worden veroorzaakt door blokkades aan de zenuwen.

Een veel voorkomend voorbeeld van een neurologische klacht is migraine of migraine hoofdpijn.
Migraine is geen ‘gewone’ hoofdpijn die iedereen wel eens heeft. Migraine is een heftige, niet te negeren hoofdpijn waarbij ook bijvoorbeeld het zicht tijdelijk kan verminderen. Er zijn veel verschillende theorieën over de oorzaak en aanleiding voor migraine.

Wat wel zeker is, is dat Migraine een waarschuwingssignaal is van het lichaam. Om deze reden nemen wij Migraine dan ook altijd zeer serieus!

Onderaan dit artikel leest u hoe wij onze patiënten helpen bij migraine klachten.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is Migraine

Migraine is een terugkerende vorm van hoofdpijn die vaak gepaard gaat met klachten van het gezichtsvermogen, misselijkheid en stijfheid van nek en gezicht. Mensen die een migraine aanval krijgen, voelen deze vaak al enige tijd opkomen. De pijn kan optrekken vanuit de nek maar kan ook beginnen met visusproblemen, stemmingswisselingen of vermoeidheid.

Migraine wordt gezien als een bijzondere vorm van hoofdpijn omdat zowel de klachten als de oorzaak uniek zijn.
En wat mensen die last hebben van migraine ook bijna altijd ervaren, is het feit dat pijnstillers en medicatie vaak niet voldoende werken.

Wij geloven niet in het voorschrijven van medicijnen om symptomen te onderdrukken maar in het verhelpen van de onderliggende oorzaak.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Migraine is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Migraine moet dus worden voorkomen, niet worden onderdrukt!”

Hoe herken je een Migraine Aanval / Heb ik Migraine

Migraine begint zoals al eerder genoemd, vaak sluipend.

Patiënten laten vaak weten dat zij al voor de eigenlijke hoofdpijn, al “vreemd zien”. Zij zien soms flitsen, zien wazig aan de randen van het blikveld of hebben andere stoornissen in hun zicht.
De pijn komt vervolgens soms opzetten uit de nek, maar kan ook direct in het hoofd gevoeld worden. De hoofdpijn is vaak bonkend, heftig en soms aan één kant van het hoofd.

De migraine komt vaak als een golf opzetten en kan dan een halve dag tot wel drie dagen aanhouden. Tijdens zo’n aanval is er regelmatig ook misselijkheid en soms overgeven.

Migraine als Alarmsignaal

De meeste mensen die migraine aanvallen hebben, weten dat bepaalde situaties een migraine aanval uitlokken. Migraine kan bijvoorbeeld opkomen na een hevige inspanning, na een periode van veel spanning of na een periode van te weinig slaap.

Al deze situaties zorgen voor stress en een verstoorde balans in het lichaam. Dit kan een migraineaanval uitlokken.

Bij zo’n aanval gebeuren er veel verschillende dingen:

• Spieren verkrampen in de nek en drukken zo op zenuwen en bloedvaten
• Bloedvaten vernauwen en verwijden
• Zenuwen vuren tegelijk soms meer en soms minder dan normaal
• Het brein gaat in golven allerlei zenuwen tegelijk activeren of deactiveren

Migraine is dus een brede reactie van het lichaam waarbij spieren, bloedvaten en zenuwen allen aangeven dat er een stoornis is waar aandacht aan besteed moet worden.

In plaats van het alarmsignaal te onderdrukken, poogt chiropractie de stoornis weg te nemen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Wij geloven niet in het geven van medicijnen om symptomen te onderdrukken, wij geloven in het verhelpen van de onderliggende oorzaak”

Chiropractische Zorg bij Migraine

De chiropractor is van oudsher de gezondheidsexpert die allereerst gericht is op het vrijmaken van zenuwbanen. Door blokkades te voorkomen of te verhelpen, functioneert het lichaam weer naar behoren.

Deze zorg biedt een chiropractor ook bij migraine. Door niet alleen tijdens aanvallen maar juist ook preventief blokkades te lokaliseren, worden aanvallen minder heftig en komen aanvallen minder vaak voor.

Functionele Neurologie bij Migraineklachten

Binnen de chiropractie is de hoog aangeschreven specialisatie tot functionele chiropractie, ook wel chiropractische neurologie genoemd.
Omdat we weten dat zenuwen (neuronen) een grote rol spelen bij migraine, is de functioneel chiropractor bij uitstek geschikt voor zorg bij migraineklachten.

De zorg bestaat uit meerdere facetten maar zal altijd in ieder geval de volgende elementen bevatten:

  • Inventarisatie stressoren en aanleidingen
  • Leefstijlanalyse
  • Lichamelijke controle op blokkades
  • Neurologisch onderzoek

Wanneer er zicht is op uitlokkende elementen en lichamelijke oorzaken, kunnen deze gericht worden aangepakt.
Dit kan betekenen dat er verrassende gezondheidsadviezen komen.

Ook kunnen wij correcties uitvoeren en u oefeningen laten doen die zenuwbanen (neurologische banen) vrijer laten lopen waardoor deze weer optimaal functioneren.

Wanneer de stoornissen worden weggenomen, is er voor het lichaam geen reden meer om een signaal af te geven: De migraine wordt niet onderdrukt, maar heeft eenvoudigweg geen oorzaak meer en komt daarom dus niet meer voor.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Heb ik een Hersenschudding gehad

  Heb ik een Hersenschudding gehad Chiropractie praktijk Kennemerland heeft chiropractische neurologie als specialisatie dit betekent dat wij experts zijn op het gebied van aandoeningen, klachten, problemen en verstoringen van het zenuwstelsel. Een groot...

Wat is Neuroplasticiteit? (en hoe kan het u helpen)

  Wat is Neuroplasticiteit? (en hoe kan het u helpen) Wij krijgen de laatste tijd steeds vaker vragen of informatie verzoeken rondom de term neuroplasticiteit. Varianten op deze term zijn breinplasticiteit en hersenplasticiteit. We merken dat er veel...

Wat te doen bij een Verwaarloosde Hersenschudding?

  Wat te doen bij een Verwaarloosde Hersenschudding? We hebben al eerder geschreven over de gevolgen op zowel korte termijn als lange termijn van een hersenschudding. Deze gevolgen kunnen op korte termijn vervelend (duizeligheid) of heftig (hoofdpijn) zijn. Op de...