Wat kan een chiropractor doen tegen een verwaarloosde hernia?

1 op de 66 mensen in Nederland heeft last van een hernia. Wel is hier duidelijk in te zien dat de grootste groep tussen de 45 en 64 jaar oud is. Wanneer er niet adequaat gehandeld wordt of wanneer de klachten niet weggaan wordt er gesproken van een verwaarloosde hernia. Vaak wordt gedacht dat dit alleen operatief op te lossen is, maar een chiropractische behandeling is voldoende om de hernia te laten verdwijnen.
Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan vooral verder, we leggen het u graag uit.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is een hernia?

De wervelkolom bestaat uit allerlei wervels en tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven zorgen voor stabiliteit van de wervelkolom en hebben een belangrijke dempende functie. Een tussenwervelschijf is opgebouwd uit een ring van kraakbeen met in het midden een soort zachte gel, wat zorgt voor de dempende functie bij belasting. Bij een hernia is de buitenste ring beschadigd waardoor deze gel is gaan uitstulpen.
Bij een uitstulping van de tussenwervelschijf aan de voorzijde van de wervelkolom geeft het druk op de hier gelegen zenuwen. Aangezien deze zenuwen richting de bil en het been lopen kan het op deze plekken voor klachten zorgen. Een kenmerkend symptoom bij een hernia is dan ook eenzijdige pijn in de bil of been.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Het hoeft niet altijd zo te zijn dat een hernia op de zenuwen drukt.”

Wat is een verwaarloosde hernia?

Vaak gaan de klachten van een hernia binnen 3 maanden vanzelf weer weg. Bij 24% van de mensen zijn de klachten na 3 maanden echter nog wel aanwezig. Om de klachten weg te laten gaan is het van belang om bijvoorbeeld goed in beweging te blijven, eventueel in combinatie met pijnstillers. Hierbij is het wel van belang om de wervelkolom niet teveel te belasten, dus zware activiteiten worden afgeraden.
Het kan zo zijn dat de hernia niet vanzelf overgaat of misschien zelfs wel erger wordt. Dit kan het gevolg zijn van te weinig bewegen of bijvoorbeeld door te grote belastingen op de wervelkolom. Wanneer dit het geval is dan wordt er gesproken van een verwaarloosde hernia.
Het hoeft echter niet altijd zo te zijn dat de hernia op de zenuwen drukt. Dit ligt aan de zijde van de uitstulping. Wanneer deze gelegen is aan de achterkant van de wervels, zorgt het niet voor klachten omdat hier geen zenuwen liggen. Aangezien er geen klachten zijn wordt dit vaak ook niet opgemerkt, waardoor het lastig te behandelen is. Zolang er geen intensieve activiteiten worden uitgevoerd is de verwachting dat het vanzelf wegtrekt.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Uit onderzoek blijkt dat een chiropractische behandeling de hernia volledig kan laten verdwijnen.”

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Vaak wordt gedacht dat een rugoperatie dan de enige oplossing nog is, maar dit is niet het geval. Uit onderzoek blijkt dat een chiropractische behandeling de hernia volledig kan laten verdwijnen. Wel is het van belang dat er geen uitvalsverschijnselen zijn, in dat geval is een behandeling van een arts echt noodzakelijk.
Aan de hand van uw situatie wordt gekozen wat de beste behandelmethode zal zijn. De chiropractische behandeling is gericht op het optimaliseren van de beweeglijkheid van gewrichten door gebruik te maken van verschillende technieken. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van manipulaties, waarbij met de handen druk wordt uitgeoefend op het gewricht en de omliggende weefsels om de bewegingsvrijheid van het gewricht te herstellen.
Door de beweeglijkheid van de gewrichten te optimaliseren wordt de druk beter verdeeld, waardoor er ook minder druk op de zenuwen komt te staan en dus de zenuwfunctie verbeterd. Deze behandeling kan ook gebruikt worden bij een hernia. Het zorgt ervoor dat er minder druk komt te staan op de tussenwervelschijven waardoor het eigen herstelproces van het lichaam optimaal zijn gang kan gaan.

Chiropractiepraktijk Kennemerland

Herkent u zich in bovenstaande klachten? Geen zorgen, wij kunnen u helpen. Met meer dan 28 jaar ervaring hebben we genoeg kennis verzameld om te beoordelen wat de beste behandeling voor u is. Mocht u nog vragen hebben of direct een afspraak willen maken, neem dan gerust contact met ons op. Binnen 24 uur kunt u terecht, dus wie weet tot snel in onze praktijk in Haarlem.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.