Wat kan een chiropractor doen bij osteoporose

Osteoporose is een veelvoorkomend probleem. In Nederland heeft bijna een miljoen mensen er momenteel mee te maken: zo’n één op de drie vrouwen en één op de acht mannen krijgt er op latere leeftijd last van. Het is niet te genezen, maar het afbraakproces van de botten kan gelukkig wel vertraagd worden. Hierom is het belangrijk dat u een goede behandelaar heeft om te voorkomen dat de osteoporose snel erger wordt en u er meer last van krijgt.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is osteoporose?

Osteoporose staat in de volksmond beter bekend als het hebben van broze botten of botontkalking. Er is hierbij sprake van verzwakte botten. De botten worden zwakker door het veranderen van de botstructuur en het afnemen van de botmassa. Dit heeft als gevolg dat u slechter ter been raakt, uw houding verslechtert en dat uw botten sneller breken. Deze gevolgen maken osteoporose een vervelende aandoening.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Als chiropractor zijn wij experts op het gebied van klachten die haar oorsprong vinden die te maken hebben met osteoporose.”

Hoe ontstaat osteoporose?

Osteoporose ontstaat wanneer de balans tussen de botaanmaak en de botafbraak verstoord is. Gedurende het hele leven vindt er botaanmaak en botafbraak plaats. Tot een leeftijd van 35 jaar is er meer botaanmaak dan afbraak en op latere leeftijd verschuift dit evenwicht.

Het daadwerkelijk uit balans raken van de botaanmaak en botafbraak is vaak pas het geval bij oudere mensen of bij vrouwen na de menopauze. Wanneer er een teveel aan bot wordt afgebroken is er sprake van osteoporose.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Helaas kan osteoporose niet teruggedraaid worden, maar het proces kan wel vertraagd worden.”

De risicofactoren van osteoporose

Naast ouder worden, zijn er nog enkele andere risicofactoren waaraan osteoporose gelinkt is. Voorbeelden hiervan zijn een gebrek aan lichaamsbeweging, het hebben van een te laag lichaamsgewicht voor uw lengte of het doormaken van een botbreuk na uw vijftigste levensjaar.

Tot slot zijn er ook andere ziektebeelden die de kans op osteoporose vergroten, zoals reuma, diabetes mellitus type 1, verschillende darmaandoeningen of onbehandelde schildklier- en bijschildklieraandoeningen

Wat kunt u eraan doen?

Osteoporose is helaas niet terug te draaien. Wel kan het proces vertraagd worden, meestal aan de hand van een verandering in het leefpatroon of medicijnen. Wat van belang is, is dat u aan de bel trekt als u op latere leeftijd iets breekt. Het breken van een bot kan namelijk een goede eerste indicator zijn voor het hebben van osteoporose. Vervolgens kan er in het ziekenhuis onderzoek worden gedaan naar de samenstelling van uw botten. Zo kan de diagnose snel gesteld worden en kunt u behandeld worden.

Wat kan een chiropractor voor u betekenen?

Omdat osteoporose niet terug te draaien is, kan het leiden tot blijvende klachten zoals pijn in de gewrichten en de wervelkolom. Hierbij kan chiropractie een oplossing bieden.

Als gevolg van de broosheid van de botten kan de wervelkolom in elkaar zakken en scheef komen te staan. Hierdoor verandert de stand van de wervelkolom. Een chiropractor kan u helpen deze weer recht te zetten zodat u uw rug weer soepel en vrij kunt bewegen. Dit zorgt er ook voor dat u geen uitstralende pijn meer heeft naar uw ledematen en u zich weer beter zelfstandig kunt bewegen.

Is chiropractie wel veilig bij osteoporose?

Dit is een logische vraag, maar gelukkig is het een hele veilige behandeling waar veel mensen baat bij hebben. Bij chiropractie wordt er gebruik gemaakt van druktechnieken op de wervelkolom. Met de juiste techniek, uitgevoerd door een professional, hoeft er maar weinig kracht gebruikt te worden bij deze behandeling.

Daarnaast wordt het behandelplan persoonlijk op u afgesteld en zal de chiropractor in kwestie een uitgebreide intake met u doen. Zo kan goed afgewogen worden welke manier van behandelen het best bij u past.

Chiropractie Praktijk Kennemerland

In onze praktijk beschikken we over veel ervaren chiropractoren die u graag willen helpen. Heeft u last van osteoporose? Plan dan snel een vrijblijvend intakegesprek in. Wij komen graag met u in contact!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Verbeter uw immuunsysteem door ondersteuning van de chiropractor

Verbeter uw immuunsysteem door ondersteuning van de chiropractor

Het immuunsysteem zorgt ervoor dat het lichaam wordt beschermd tegen aanvallen en indringers van zowel binnenuit als buitenaf. Het is dus een afweersysteem dat virussen, bacteriën, schimmels en parasieten buiten houdt en afvalstoffen en zieke lichaamscellen vanuit het lichaam opruimt.

Chiropractie bij onverklaarbare pijnklachten

Chiropractie bij onverklaarbare pijnklachten

anneer we het hebben over onverklaarbare pijnklachten dan hebben we het over klachten waar, na medisch onderzoek, geen lichamelijke oorzaak voor de klachten te vinden is. Er is geen sprake van ziekte, beschadiging of een andere aandoening die een verklaring voor de klachten zou kunnen geven.

Hoe kan een chiropractor helpen bij evenwichtsklachten

Hoe kan een chiropractor helpen bij evenwichtsklachten

Evenwichtsstoornissen zijn een veel voorkomende klacht, die gelukkig goed te behandelen is. Over het algemeen komt een evenwichtsstoornis tot stand doordat er een verkeerd signaaltje naar de hersenen wordt gestuurd, waardoor het lichaam kort uit balans raakt.