Kan een chiropractor helpen bij een verwaarloosde ischias

Ischias is een vervelende zenuwpijn die begint in de rug maar via de bil kan doorlopen tot in het been en zelfs de tenen. Volgens het Radboud UMC blijven zenuwen bij zenuwpijn constant pijnprikkels doorsturen naar het brein. Het kan verschillen van constante pijn tot sporadische stekende en/of zeurende pijn. In dit artikel bespreken wij wat ischias is, wat de oorzaken zijn, het klachtenbeeld en hoe chiropractie een oplossing kan bieden voor de pijnklachten die gepaard gaan met ischias.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is verwaarloosde ischias?

Verwaarloosde ischias betekent dat iemand al een langere tijd rondloopt met de klachten die worden veroorzaakt door ischias, zonder dat diegene hier iets aan heeft gedaan. De zenuwpijn die hierbij komt kijken ontstaat doordat er druk wordt uitgeoefend op de nervus ischiadicus, dit is de langste zenuw van het lichaam. Kenmerkend aan ischias is de uitstralende pijn naar één of beide benen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Ischias ontstaat doordat de nervus “ischiadicus” geïrriteerd raakt door bijvoorbeeld druk op de zenuw of een ontsteking.”

Wat zijn de oorzaken van ischias

Zoals verteld ontstaat ischias doordat de nervus ischiadicus geïrriteerd raakt door bijvoorbeeld druk op de zenuw of een ontsteking. Maar wat ligt hier eigenlijk aan ten grondslag? Ischias kent vele verschillende oorzaken. De vier belangrijkste hebben wij op een rijtje gezet: 

Overbelasting van de (onder)rug

Wanneer de onderrugspieren en/of de bilspieren overbelast raken kan dit leiden tot ischias. Overbelaste spieren verkrampen namelijk eerder waardoor deze bijvoorbeeld de nervus ischiadicus zouden kunnen gaan blokkeren wat voor de welbekende zenuwpijn kan zorgen. 

Bijverschijnsel van een rughernia

Ischias kan ook ontstaan als bijverschijnsel van een hernia. Bij een hernia is er namelijk sprake van een uitstulping van een tussenwervelschijf in je wervelkolom. Deze uitstulping kan druk uitoefenen op een voorloper van de nervus ischiadicus wat vervolgens leidt tot het klachtenbeeld dat hoort bij ischias. 

Zwangere vrouwen 

Zwangere vrouwen kunnen ook te maken krijgen met ischias. Dit komt omdat de gewrichtsbanden in het bekken tijdens een zwangerschap losser zijn waardoor de stabiliteit van het bekken afneemt. Dit betekent dat bepaalde spieren extra hard moeten werken om toch de stabiliteit te bewaren. Deze spierspanning kan zorgen voor druk op de zenuw en uiteindelijk dus de herkenbare ischias zenuwpijn. Gelukkig is het wel zo dat in de meeste gevallen de klachten eenmaal wegtrekken als de zwangerschap voorbij is. 

Verkeerde lichaamshouding

Tot slot kan ischias ontstaan door het aannemen van bijvoorbeeld een verkeerde lichaamshouding bij zwaar tillen. Wanneer dit het geval is kunnen bepaalde spieren overspannen raken waardoor ze krampachtig kunnen worden. Daarbij speelt stress vaak ook een rol. Aangezien mensen die gestrest zijn vaak een verkeerde maar bovendien ook een krampachtige lichaamshouding aannemen.

Wat zijn de symptomen?

Uiteraard is het zo dat de klachten die iemand ervaart bij ischias verschillen van persoon tot persoon. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk waardoor de ischias bij iemand wordt veroorzaakt.

Een van de meest voorkomende symptomen is de pijn in de onderrug, bil en been. De ervaren pijn kan verschillen van aanhoudende pijn tot aan scherpe pijnsteken. Ook zie je dat mensen met ischias vaak last krijgen van tintelingen in de benen, voeten en/of tenen. Dit gaat vaak gepaard met een doof gevoel van het been.

Verder kan er krachtsverlies optreden van de been- en/of bilspieren waardoor je stabiliteit kan worden aangetast. Vaak zeggen mensen ook dat ze problemen hebben met het heffen of strekken van het been. Men omschrijft dit gevoel als trekkende spierpijn dat daarbij komt kijken.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Bij het corrigeren van de wervelkolom wordt de balans van de spierkracht hersteld en krijgen gewrichten meer bewegingsvrijheid.”

Wat is de rol van een chiropractor bij ischias?

Chiropractie is een behandelwijze waarbij het lichaam als het ware gereset wordt. Dit betekent dat onze chiropractoren de kennis en ervaring hebben om de wervelkolom dusdanig te corrigeren zodat de verschillende oorzaken van ischias aangepakt kunnen worden. Bij het corrigeren van de wervelkolom wordt de balans in de spierkracht hersteld en krijgen gewrichten meer bewegingsvrijheid. Dit zorgt ervoor dat er minder druk op de nervus ischiadicus komt te staan en de belasting dus beter over het lichaam wordt verdeeld.

Herken jij klachten of zou je graag een keer behandeld willen worden door een van onze chiropractoren. Wacht dan niet langer en maak nu jouw afspraak! Bij Chiropractie Praktijk Kennemerland doen wij niks liever dan jou helpen om pijn- en klachtenvrij door het leven te laten gaan.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.