Chiropractie bij (jonge) kinderen

Chiropractie krijgt in Nederland een steeds belangrijkere positie in het zorgdomein. Dit blijkt uit de ruimere vergoedingen bij verzekeraars en bijvoorbeeld uit het feit dat chiropractoren veel (top)sporters bijstaan.

Zeker voor volwassenen is de chiropractor dus een bekende en gewaardeerde zorgverlener. Voor kinderen lijkt de chiropractor nog minder toegankelijk. Er zijn misverstanden rondom chiropractische zorg en soms ook onbekendheid die ervoor zorgen dat kinderen niet snel genoeg bij een chiropractor terechtkomen wanneer zij klachten hebben.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Klachten door Groei en Verandering

Kinderen zijn in de groei, dat betekent dat er veel veranderingen in hun lichaam plaatsvinden.

Structuren worden groter en sterker. Dit zorgt er niet alleen voor dat botten, spieren en banden veranderen maar ook dat de interactie tussen de structuren veranderd. Door toenemend gewicht komt er meer druk te staan op gewrichten. Sterkere spieren zorgen voor meer (trek)kracht aan botten en banden.

Deze veranderingen zorgen voor een constante uitdaging van het lichaam, het lichaam is voortdurend bezig zich hierop aan te passen.
Het groeien zorgt voor stress van structuren, ledematen en zenuwcellen(neuronen).

Het is dan ook niet verwonderlijk, dat er af en toe klachten optreden wanneer het lichaam zich onvoldoende aanpast.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Een chiropractor is bij kinderen dus nadrukkelijk niet alleen betrokken bij rugklachten. Een zeer grote groep van (pijn)klachten is direct te linken aan neurologische problematiek”

De gevolgen van (groei)Stress bij Kinderen

Botten en spieren worden met elkaar verbonden door banden (ligamenten). Door groei komt er druk op deze verbindingen te staan waardoor er beknellingen kunnen ontstaan. Ook kan het lichaam uit balans raken door een ongelijke groei of ongelijke verdeling van krachten.
Wanneer er een disbalans of beknelling is, kan dit zorgen voor druk op spieren of botten waardoor deze klachten geven.

Vergeet ook niet de gebogen houding bij het bekijken van een telefoon of Tablet!

Niet alleen de botten en spieren van kinderen kunnen klachten geven. Vaak worden ook zenuwen bekneld of geïrriteerd. Dit resulteert in neurologische problemen die zich zeer verschillend kunnen uiten. Zo kan dit bijvoorbeeld tot uiting komen in onhandige motoriek maar ook in slechter slapen of onrustig gedrag.

Een chiropractor is bij kinderen dus nadrukkelijk niet alleen betrokken bij rugklachten. Een zeer grote groep van (pijn)klachten is direct te linken aan neurologische problematiek.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Bekkenproblematiek is bij uitstek problematiek waarbij grondige anatomische kennis van pas komt.”

Chiropractische Zorg bij Kinderen

De chiropractische zorg bij kinderen bestaat meestal niet uit het bekende ‘kraken”. Deze manipulaties zijn minder geschikt voor kinderen. Vaker passen wij methodes toe om enerzijds delen van het lichaam te ontlasten. Anderzijds stimuleren wij een gezonde, neurologische functie.

Druktechnieken voor een gezonde stand en houding van de wervelkolom

Een gezonde wervelkolom is de basis voor en goede houding en een ongestoord beweegpatroon. Om deze reden zijn chiropractors zeer gericht op een goed gevormde wervelkolom. Door lichte druk en specifieke oefeningen kan een scheefstand in vroege fase worden gecorrigeerd.

Functionele chiropractie bij gedragsproblemen of concentratieproblemen

Bij neurologische klachten zoals AD(H)D of concentratie problemen, ligt de oplossing vaak in het verminderen van irritatie van zenuwen. Wij hebben hier eerder uitgebreid over geschreven.

Wij zijn er trots op dat wij al heel veel kinderen hebben mogen helpen op dit gebied!

Tot slot: Is chiropractie bij kinderen gevaarlijk?

Nee, gelukkig niet. Wij zetten bij kinderen vooral lichte of zachte technieken in. Dat betekent dat er niets wordt toegepast wat negatieve gevolgen kan hebben.

Het bekende “kraken” is dan ook voor kinderen niet van toepassing. Wij bieden vooral zorg door houding te corrigeren en door zenuwen vrij hun werk te laten doen. Dit betekent dat wij vooral gericht zijn op het wegnemen van oorzaken waardoor zenuwen bekneld of geïrriteerd zijn.

Een gezonde groei voor uw Kind

Chiropractie Kennemerland biedt specifieke zorg voor opgroeiende kinderen. Hierbij stimuleren wij de werking van zenuwen door een juiste houding en juiste stand van het lichaam.

Hierdoor kunnen wij helpen bij zeer uiteenlopende klachten van slecht slapen tot rugpijn en concentratieproblemen tot een slechte motoriek.

Ons motto is dan ook altijd dat juist bij kinderen het belangrijk is om tijdig in te grijpen om zo problemen op latere leeftijd te voorkomen!

Chiropractische Zorg bij Kinderen

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Heb ik een Hersenschudding gehad

  Heb ik een Hersenschudding gehad Chiropractie praktijk Kennemerland heeft chiropractische neurologie als specialisatie dit betekent dat wij experts zijn op het gebied van aandoeningen, klachten, problemen en verstoringen van het zenuwstelsel. Een groot...

Ik heb nog steeds Last van een oude Hersenschudding

Ik heb nog steeds Last van een oude HersenschuddingWij zien wekelijks(!) cliënten die kampen met de gevolgen van een oude hersenschudding. Dit kan gaan om trauma’s van jaren, soms zelf tientalen jaren geleden. Deze mensen komen bij ons met twee grote vragen:Kan het...

Hoe Duur is Chiropractie

Hoe Duur is ChiropractieDit is een vraag die regelmatig langskomt op fora of Facebookpost en zelfs in onze eigen chiropractiepraktijk, hoe duur is chiropractie?Dit is duidelijk een vraag naar de kosten van chiropractie. Wij willen u graag meer vertellen over die...