Chiropractische hulp bij evenwichtsstoornissen

De meeste mensen zullen het volgende gevoel herkennen en weleens hebben meegemaakt: licht worden in het hoofd, omdat ze iets te snel zijn opgestaan van de bank om vervolgens weer neer te ploffen op de kussens. Vaak gebeurt dit op dagen dat we erg moe zijn of bijvoorbeeld weinig hebben gedronken. Maar wat als dit vaker gebeurd en zonder verklaarbare oorzaak?

In dit artikel bespreken we wat een evenwichtsstoornis is, de oorzaken hiervan, de symptomen die bij een evenwichtsstoornis komen kijken, de gevolgen van een evenwichtsstoornis en het belang van chiropractische hulp.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is een evenwichtsstoornis?

Het evenwicht wordt in het lichaam geregeld door drie systemen: het visuele systeem (zicht), het evenwichtsorgaan (balansinformatie) en het proprioceptieve systeem (die zorgt registreert de locatie van de ledematen). Wanneer één van deze drie systemen uit balans of beschadigd raakt, kunnen klachten zoals duizeligheid of onbalans optreden. Op dat moment is er sprake van een evenwichtsstoornis.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Vaak ligt de oorzaak van een evenwichtsstoornis in het binnenoor. Hier zit het evenwichtsorgaan.”

Oorzaken van een evenwichtsstoornis

Vaak ligt de oorzaak van een evenwichtsstoornis in het binnenoor. Hier zit het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan verzamelt een hoop informatie over bewegingen en de balans van het lichaam waarna deze de verzamelde informatie doorstuurt naar de hersenen. Hier vinden dan eventuele correcties plaats zodat we rechtop kunnen lopen, maar ook bijvoorbeeld veilig iets van de grond kunnen oprapen.

Een evenwichtsstoornis is vaak niet een op zichzelf staande diagnose. Het is een symptoom dat optreedt en past bij andere oorzaken. Een lage bloeddruk, medicijngebruik en diabetes zijn voorbeelden van veel voorkomende oorzaken die ten grondslag liggen voor een evenwichtsstoornis. Verder is er nog een andere veelvoorkomende oorzaak, namelijk Benigne Paroxysmale Positionele Draaiduizeligheid (BPPD). Dit wordt ook wel positieduizeligheid genoemd.

BPPD is een veelvoorkomende evenwichtsstoornis. Het is vaak een kortdurende draaiduizeligheid wanneer het hoofd snel van houding verandert zoals bij het draaien in bed, vooroverbuigen en omhoog- of achteromkijken.

Symptomen van evenwichtsstoornissen

Bij een evenwichtsstoornis wordt dus de verkeerde informatie naar de hersenen gestuurd. Dit kan zorgen voor tal van problemen. Wanneer iemand bijvoorbeeld stil zit, kan deze persoon het gevoel hebben dat hij wel beweegt of die persoon kan een langzame beweging als te snel interpreteren. Andere veel voorkomende klachten bij een evenwichtsstoornis zijn misselijkheid, zweten, overgeven, flauwvallen, problemen met het zicht, licht gevoel in het hoofd en draaierigheid.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Het evenwichtsorgaan verzamelt een hoop informatie over bewegingen en de balans van het lichaam waarna deze de verzamelde informatie doorstuurt naar de hersenen.”

Gevolgen van een evenwichtsstoornis

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen duizeligheid en draaiduizeligheid. Iemand die last heeft van duizeligheid krijgt vaak een licht gevoel in het hoofd, terwijl iemand met draaiduizeligheid klaagt over dat de wereld om hem of haar heen draait. Ongeveer 1,6% van alle Nederlanders heeft BPPD.

Beide soorten evenwichtsstoornissen kunnen de kans op vallen vergroten. Vaak gaat het onaangename gevoel van duizeligheid gepaard met angst. Zeker bij mensen op leeftijd kan dit gevoel van angst in sterke mate aanwezig zijn, omdat bij deze groep mensen een val grote gevolgen kan hebben.

Belang van chiropractische hulp bij een evenwichtsstoornis

Chiropractoren zijn uitstekend in staat om de balans in het lichaam te herstellen. Wanneer het gecompliceerde proces van informatieverwerking vanuit het evenwichtsorgaan of de hersenen verstoord raakt, heeft dit gevolgen voor onze balansregulatie. Mensen proberen dit dan vaak te corrigeren door bijvoorbeeld meer naar voren, achteren, links of rechts te bewegen met het lichaam. Op deze manier raakt het evenwichtssysteem letterlijk uit balans.

Onze chiropractoren kunnen door middel van oefeningen en bewegingen, correctie van de rug- of nekspieren de balans in het lichaam en het evenwichtsorgaan weer herstellen. Op deze manier zouden de klachten moeten afnemen.

Waarom Chiropractie Kennemerland?

Mocht u na het lezen van dit artikel klachten herkennen, twijfel dan niet langer en neem contact met ons op. Wij bij Chiropractie Kennemerland zijn een praktijk met heel veel ervaring en helpen u dan ook graag met uw klachten.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.