Wat is een evenwichtsstoornis?

Heeft u wel eens last gehad van spontane duizeligheid of het gevoel dat u uit zomaar uit balans raakt? Dan kan er mogelijk sprake zijn van een evenwichtsstoornis. Evenwichtsstoornissen zijn een veel voorkomende klacht, die gelukkig goed te behandelen is. Over het algemeen komt een evenwichtsstoornis tot stand doordat er een verkeerd signaaltje naar de hersenen wordt gestuurd, waardoor het lichaam kort uit balans raakt. Evenwichtsstoornissen komen vaker voor op hogere leeftijd.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Hoe werkt evenwicht normaalgesproken in het lichaam?

Evenwicht wordt in het lichaam geregeld door drie factoren; visuele informatie (zicht), balansinformatie (het evenwichtsorgaan) en proprioceptieve informatie (de registratie van de locatie van ledematen). Bij het uit balans brengen van een van deze drie factoren, kunnen klachten als duizeligheid optreden.

De balansinformatie vereist iets meer uitleg. In het lichaam is er een evenwichtsorgaan, die zich in het binnenoor bevindt. Dit orgaan wordt ook wel het slakkenhuis genoemd. Het slakkenhuis bevat allemaal kleine haartjes vinden die zich in een vloeistof bevinden, die endolymfe wordt genoemd. Op het moment dat het lichaam naar voren beweegt, gaat de vloeistof ook naar voren. De haartjes buigen hierdoor om, en sturen een signaal af naar de hersenen dat ze naar voren buigen. Je hersenen weten zo dat het lichaam is bewogen en dat je lichaam zich moet aanpassen naar dezelfde beweegrichting.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Veel voorkomende oorzaken van een evenwichtsstoornis zijn een te lage bloeddruk, medicijn gebruik, nekproblemen, verkeerde ademhaling of bijvoorbeeld een chronische ziekte zoals diabetes.”

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van een evenwichtsstoornis?

Een evenwichtsstoornis is meestal op zichzelf staand geen diagnose. Het is een symptoom dat kan passen bij andere oorzaken. Veelvoorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld een te lage bloeddruk, medicijn gebruik, nekproblemen, een verkeerde ademhaling of een chronische ziekte zoals diabetes. Er zijn veel ziektes die een evenwichtsstoornis kunnen veroorzaken, hiervoor kunt u zich eventueel laten onderzoeken door een arts. Een andere veelvoorkomende oorzaak is Benigne Paroxysmale Positionele Draaiduizeligheid (BPPD), ook wel positieduizeligheid genoemd.

Wat is BPPD?

BPPD is een veelvoorkomende evenwichtsstoornis, waarbij iemand enkele seconden tot minuten last kan hebben van draaiduizeligheid bij het bewegen van het hoofd. Het kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een whiplash of hersenschudding, maar het kan ook spontaan optreden. Na een trauma op het hoofd kunnen gehoorsteentjes losraken, die ook wel otoconia worden genoemd. Deze steentjes kunnen zich dan vrij door de vloeistof in het oor bewegen, en duizeligheid veroorzaken.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Behandelingen van evenwichtsstoornissen bestaan uit stimulatie van het evenwichtsorgaan door middel van oefeningen en bewegingen, correctie van de rug- of nekspieren, en training van de ogen.”

Wat zijn klachten van een evenwichtsstoornis?

Bij een evenwichtsstoornis, of een duizeligheidsstoornis, wordt dus de verkeerde informatie naar de hersenen gestuurd. Als iemand stil zit, kan diegene het gevoel hebben dat hij of zij beweegt, of een langzame beweging kan als te snel worden geïnterpreteerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen duizeligheid en draaiduizeligheid. Bij duizeligheid krijgt iemand een licht gevoel zijn hoofd, terwijl bij draaiduizeligheid iemand het gevoel heeft dat de wereld om hem of haar heen draait. Andere klachten die passen bij evenwichtsstoornissen zijn overgeven, flauwvallen of problemen met de zicht.

Wat kun je doen tegen evenwichtsproblemen?

Als u langdurig klachten heeft van draaiduizeligheid, is het verstandig om een afspraak te maken bij de chiropractor. Een chiropractor kan een diagnose stellen op basis van neurologische inzichten. Hierdoor wordt een uitgebreid beeld verkregen van de drie factoren die het evenwicht bepalen.

Als een diagnose eenmaal gesteld is, kan samen met de chiropractor een behandeling worden gestart. Evenwichtsstoornissen zijn goed te behandelen. Bij bijvoorbeeld BPPD zijn in 70 tot 90 procent van de gevallen maar 1 tot 3 behandelingen nodig. Behandeling van evenwichtsstoornissen bestaan uit stimulatie van het evenwichtsorgaan door middel van oefeningen en bewegingen, correctie van de rug- of nekspieren, en training van de ogen.

Heeft u al langdurig last van evenwichtsproblemen of draaiduizeligheid? Maak een afspraak met een van onze chiropractors voor een uitgebreid onderzoek!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Chiropractie bij een instabiele onderrug

Chiropractie bij een instabiele onderrug

Heeft u last van klachten aan uw onderrug? Dit kan het gevolg zijn van een instabiele onderrug. Maakt u zich geen zorgen! Een behandeling bij de chiropractor kan u van uw klachten af helpen. In dit artikel zal uitgelegd worden hoe klachten ontstaan als gevolg van een instabiele onderrug en hoe een chiropractor u kan helpen.

Wat kan een chiropractor doen tegen een verwaarloosde hernia?

Wat kan een chiropractor doen tegen een verwaarloosde hernia?

Wat kan een chiropractor doen tegen een verwaarloosde hernia? 1 op de 66 mensen in Nederland heeft last van een hernia. Wel is hier duidelijk in te zien dat de grootste groep tussen de 45 en 64 jaar oud is. Wanneer er niet adequaat gehandeld wordt of wanneer de...