Chiropractische zorg bij cervicogene hoofdpijn

Hoofdpijn is een klacht waar velen van ons weleens mee te maken hebben. Vaak is dit tijdelijk en is hoofdpijn geen aanleiding tot zorgen. Toch zijn er ook mensen voor wie hoofdpijn een flinke belemmering vormt in hun dagelijks leven. Het is dan belangrijk om hulp in te schakelen van een professional. In 2019 gingen dan ook ruim 325.000 Nederlanders naar de huisarts met hoofdpijnklachten.

Er bestaan veel verschillende vormen en oorzaken van hoofdpijn, zo ook cervicogene hoofdpijn. In dit artikel leggen we uit wat cervicogene hoofdpijn inhoudt en hoe chiropractische zorg mogelijk een uitkomst kan bieden wanneer u last heeft van cervicogene hoofdpijn.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is cervicogene hoofdpijn?

De bron van cervicogene hoofdpijn ligt in de nek. Dit is ook al af te leiden uit de naam, het Latijnse ‘cervix’ betekent namelijk nek of hals. Cervicogene hoofdpijn begint dus in de nek en straalt uit naar het hoofd. De hoofdpijn wordt omschreven als ‘zeurderig’ en is vaak voelbaar in het achterhoofd en rond de ogen. Hoe lang de hoofdpijn aanhoudt, verschilt zeer per persoon en per situatie. Bij sommigen is de pijn zelfs chronisch.

De oorzaak van cervicogene hoofdpijn is in veel gevallen niet duidelijk. Men vermoedt dat de hoofdpijn komt door een afwijkende stand van de nekwervels, waardoor zenuwen ‘onnodig’ geactiveerd worden. Vaak hebben patiënten naast hoofdpijn dan ook last van de nek en kunnen ze deze minder flexibel bewegen dan normaal. Cervicogene hoofdpijn treedt vaak op na lang dezelfde houding te hebben vastgehouden of verkeerd gebruiken van de nek.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Op basis van de symptomen, inclusief nekklachten, en na uitsluiting van een nekhernia kan worden vastgesteld dat het om cervicogene hoofdpijn gaat.”

Reguliere behandelingen bij cervicogene hoofdpijn

Het is vaak niet gemakkelijk om tot de diagnose cervicogene hoofdpijn te komen, omdat hoofdpijn zo’n veelvoorkomende klacht is. De pijn is met name lastig te onderscheiden van migraine en spanningshoofdpijn. Op basis van de symptomen, inclusief nekklachten, en na uitsluiting van een nekhernia kan worden vastgesteld dat het om cervicogene hoofdpijn gaat.

Het behandelen van cervicogene hoofdpijn is lastig. Veel mensen nemen op eigen houtje pijnstillers, maar dit is op de lange termijn schadelijk en onderdrukt slechts de pijn. Er bestaan behandelingen door pijnspecialisten die gericht zijn op de zenuwen die de pijn geleiden. Deze zenuwen worden dan uitgeschakeld of minder actief. Sommige artsen zullen behandeling door een fysiotherapeut of manueel therapeut aanraden. Ook wordt de nadruk gelegd op preventie; door een goede houding zou cervicogene hoofdpijn voorkomen kunnen worden.

Wat doet de chiropractor?

Chiropractie gaat uit van een optimale communicatie tussen het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat een belangrijke basis is voor een algehele balans in het lichaam. Omdat vooral rond de rug en nek zich veel zenuwen bevinden die de spieren aansturen, richt de chiropractische behandeling zich voornamelijk op dit gebied. Dit wordt met name gedaan door het toepassen van handmatige druk.

Chiropractie is een compleet natuurlijke vorm van zorg. Met chiropractie verdwijnen zenuwblokkades, kunnen ondersteunende spieren worden versterkt en worden de nekwervels beweeglijker. Met chiropractie bij cervicogene hoofdpijn wordt de bron van de klachten aangepakt en als fijne bijkomstigheid verdwijnen de symptomen daarmee ook. Om deze reden is chiropractie een duurzame vorm van zorg, onze zorgverlening is gericht op het voordeel van herstel op de lange termijn.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

” Met chiropractie bij cervicogene hoofdpijn wordt de bron van de klachten aangepakt en als fijne bijkomstigheid verdwijnen de symptomen daarmee ook.”

Chiropractie Praktijk Kennemerland bij zorg voor cervicogene hoofdpijn

De specialisten bij Chiropractie Praktijk Kennemerland hebben veel ervaring met het verlenen van zorg bij cervicogene hoofdpijn. Een belangrijk kenmerk van onze praktijk is onze persoonlijke benadering en aandacht voor uw specifieke situatie in het behandelplan. Hierdoor kunnen wij optimaal zorg bieden voor uw situatie. Ons uiteindelijke doel is u af helpen van klachten zodat klachten geen belemmering meer voor u vormen. 

Heeft u (vermoedelijk) last van cervicogene hoofdpijn en heeft u vragen voor ons of wilt u een afspraak maken? Neem contact op met onze praktijk, wij staan u graag te woord!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.