Chiropractische hulp bij Bekkeninstabiliteit

De bekkeninstabiliteit of symfisiolyse is vooral bekend van zwangere vrouwen. Instabiliteit van het bekken komt dan ook regelmatig voor bij vrouwen die zwanger zijn of zijn geweest. Het is echter ook mogelijk dat bekkeninstabiliteit wordt veroorzaakt door een ongeluk of door een verkeerde houding in combinatie met weinig spierkracht.

Bij zwangere vrouwen zijn er hormonen die het lichaam voorbereiden op de bevalling en die daarom het bekken wat losser maken. Dit geeft een extra grote kans op een instabiel bekken.

Wij zien dan ook regelmatig bekkenproblematiek bij mensen met zwaar werk of personen die in een stressvolle periode niet goed voor hun lichaam hebben gezorgd.

Wat de aanleiding ook is, bij bekkeninstabiliteit zijn de banden niet in staat het bekken in de juiste positie te houden. Dit geeft de bekende pijnklachten, minder bewegingsvrijheid en zorgt voor moeite met het aannemen van bepaalde posities.

Omdat bekkeninstabiliteit zo’n grote groep personen betreft, willen wij u graag meer uitleggen over onze mogelijkheden om de klachten te verminderen.

 

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Klachten bij bekkeninstabiliteit

Er zijn dus de bekende klachten van pijn en minder bewegingsvrijheid. Wij zien echter meer klachten bij mensen met bekkenproblematiek. Doordat de banden die het bekken in de juiste positie houden, niet of niet genoeg hun werk doen, is er ruimte en beweging in het bekken die er niet zou moeten zijn. Deze ruimte wordt vaak gevuld met vocht waardoor er extra druk wordt uitgeoefend op omliggende structuren. Dit kan zorgen voor een kettingreactie met veel verschillende gevolgen:

  • Nekpijn
  • Hoofdpijn en/of duizeligheid
  • Lage rugpijn
  • Ontstekingen van het heupgewricht
  • Menstruatieklachten

Doordat het bekken zo’n centraal orgaan is, heeft de problematiek van het bekken invloed op het hele lichaam. Opvallend is dat de klachten vaak in rust optreden. Omdat tijdens het bewegen de spieren worden aangespannen, wordt het bekken naar elkaar getrokken. In rust ontspannen de spieren en nemen de klachten vaak toe.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Bekkeninstabiliteit is een vaak onbegrepen klacht die niet voldoende op waarde wordt geschat.”

Wat kan een chiropractor doen bij bekkeninstabiliteit?

Het is belangrijk om te weten dat een chiropractor bij een instabiel bekken vaak op een iets andere manier te werk zal gaan. De bekende correcties worden niet snel uitgevoerd omdat de behandeling zich vooral richt op herstel van de banden van het gewricht.

Door de juiste houding te herstellen verminderd het vocht in het gewricht en krijgen banden de kans om aan te sterken.

Vaak zullen wij gebruik maken van Sacro-Occipitale techniek. Hierbij wordt het bekken in de juiste positie gebracht door kleine blokjes zodat het bekken in de juiste positie ligt.

Om de goede positie te behouden, zullen wij soms een bekkenband aanraden om het gewricht te fixeren.

Functionele chiropractie bij bekkeninstabiliteit

Het bekken is een complex gewricht dat een heel stelsel van botdelen is. Het bekken is een beschermende kom voor organen, een veilige doorvoer voor zenuwen en bloedvaten en een kapstok waar de benen en wervelkolom aan verbonden zijn.

Het is dan ook goed voor te stellen dat er problemen met zenuwen ontstaan wanneer dit complexe gewricht zijn balans verliest. Wanneer hierbij zenuwen in de knel komen te zitten, kunnen er onverwachte klachten ontstaan.

Omdat de relatie niet altijd direct duidelijk is, wordt er veel te weinig ingegrepen op bekkeninstabiliteit. Onze ervaring met de functionele neurologie zorgt ervoor dat wij wel oog hebben voor de mogelijk onverwachte gevolgen.

Dit is de reden dat wij veel mensen zien die allerlei andere oplossingen al hebben geprobeerd. Wij zien mensen graag in een zo vroeg mogelijk stadium omdat ingrijpen dan nog het snelste effect heeft.

Blijft u daarom niet rondlopen met (onbegrepen) klachten, wij staan altijd voor u klaar!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Betere prestaties met Chiropractie door een gezond zenuwstelsel

De meeste mensen houden er tegenwoordig een drukke leefstijl op na. We werken, we studeren, we hebben hobby’s, we ontmoeten vrienden en familie en we proberen daarnaast zo goed mogelijk voor onszelf te zorgen. (ziet u hoe laat gezondheid in dit rijtje staat…)