Hoe kan een chiropractor helpen bij artrose in de nek?

Bijna 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van artrose. Dit maakt dat artrose de meest voorkomende type reuma is. Artrose kan in verschillende gewrichten voorkomen, maar dit artikel is gericht op de behandeling van artrose in de nek. Het zijn vervelende klachten en het zou daarom fijn zijn als er iets aan gedaan kan worden. Bent u benieuwd wat u kunt doen? Dat leggen wij u graag verder uit in dit artikel.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is artrose?

Artrose is een vervelende aandoening, maar wat is het nou precies? Veel mensen denken dat het gaat om slijtage in het gewricht, maar dit klopt niet helemaal.

Een gewricht is een verbinding tussen twee botten. Tussen deze twee botten zit aan elke kant een laagje kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat de botten niet direct met elkaar in contact komen. Daarnaast zorgt dit gladde laagje ervoor dat de beweging van de gewrichten vergemakkelijkt.

Bij artrose is er niet per se sprake van gewrichtsslijtage, maar eerder van een afname van kwaliteit van dit kraakbeenlaagje. Het laagje wordt dunner en brozer, waardoor bewegen pijnlijk en minder gemakkelijk is. De oorzaak van artrose is niet duidelijk, maar het lijkt wel vaak voor te komen bij vrouwen boven de 45 jaar, mensen met overgewicht of mensen die eerder een botbreuk hebben gehad.

Bij artrose in de nek is er dus een afname van kwaliteit van het kraakbeenlaagje in de nekwervels. Dit zorgt voor een stijf gevoel of pijn bij het bewegen van de nek. Aangezien de nekwervels veel zenuwen bevatten, kan het op de lange termijn zorgen voor uitstralende pijn. Hoewel de symptomen van nekartrose kunnen lijken op die van een nekhernia, is het onderscheid hiertussen snel gemaakt. Bij artrose in de nek is er namelijk een duidelijke afname in het kraakbeenlaagje te zien en dit is bij een nekhernia niet aan de orde.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Er zijn behandelingen die de pijn en ontstekingsreactie van artrose kunnen verminderen.”

Wat kan er gedaan worden?

Er is helaas niets te doen om de artrose op te lossen en de problematiek terug te draaien, maar er zijn wel behandelingen voor het verminderen van de pijn en de ontstekingsreactie. Behandeling bestaat vaak uit het uitvoeren van oefeningen. Indien nodig, kan ontstekingsremmende medicatie voorgeschreven worden als aanvulling op de oefeningen.

Wij als Chiropractie Kennemerland kunnen u op verschillende manier helpen bij artrose in de nek. Allereerst kunnen we, met behulp van kleine impulsen, de bewegingsmogelijkheden in het gewricht optimaliseren. Op deze manier kunnen we de artrose vertragen of zelfs stoppen. Deze behandeling is vaak pijnloos. Daarnaast is een regelmatige controle van de wervelkolom belangrijk. Hiermee kunnen we op tijd eventuele afwijkingen constateren en houdt u het gewricht zo soepel mogelijk.

Wat kunt u zelf doen?

Naast de behandeling is er nog een aantal dingen dat u zelf kunt doen om uw situatie te optimaliseren. Voldoende bewegen is en blijft altijd belangrijk, ook bij artrose. Beweging stimuleert namelijk de doorbloeding, waardoor de cellen in het lichaam actief blijven en de spieren worden versterkt. Hierdoor zult u minder snel last krijgen van stijfheid in de nek en kunnen de symptomen van artrose ook afnemen.

Verder is het belangrijk om een goede houding aan te houden en goed op te letten of de klachten verergeren of niet. Indien de klachten (weer) toenemen, kan dit een teken zijn dat de bewegingsvrijheid van het gewricht afneemt en de druk op het gewricht groter wordt. Daarom is het belangrijk om regelmatig naar de chiropractor te komen om de wervelkolom soepel te houden en de klachten te minimaliseren.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Door kleine impulsen kan de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten geoptimaliseerd worden.”

Chiropractie Praktijk Kennemerland

Wij als chiropractie praktijk Kennemerland beschikken over de juiste kennis om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. Daarnaast staat bij ons een persoonlijke aanpak centraal, zodat de behandeling zo goed mogelijk bij u past. Heeft u nog vragen, of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Door onze uitgebreide openingstijden hebben we geen wachtlijst, dus u kunt direct bij ons terecht!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Verbeter uw immuunsysteem door ondersteuning van de chiropractor

Verbeter uw immuunsysteem door ondersteuning van de chiropractor

Het immuunsysteem zorgt ervoor dat het lichaam wordt beschermd tegen aanvallen en indringers van zowel binnenuit als buitenaf. Het is dus een afweersysteem dat virussen, bacteriën, schimmels en parasieten buiten houdt en afvalstoffen en zieke lichaamscellen vanuit het lichaam opruimt.

Chiropractie bij onverklaarbare pijnklachten

Chiropractie bij onverklaarbare pijnklachten

anneer we het hebben over onverklaarbare pijnklachten dan hebben we het over klachten waar, na medisch onderzoek, geen lichamelijke oorzaak voor de klachten te vinden is. Er is geen sprake van ziekte, beschadiging of een andere aandoening die een verklaring voor de klachten zou kunnen geven.

Hoe kan een chiropractor helpen bij evenwichtsklachten

Hoe kan een chiropractor helpen bij evenwichtsklachten

Evenwichtsstoornissen zijn een veel voorkomende klacht, die gelukkig goed te behandelen is. Over het algemeen komt een evenwichtsstoornis tot stand doordat er een verkeerd signaaltje naar de hersenen wordt gestuurd, waardoor het lichaam kort uit balans raakt.